Batony proteinowe – na pewno nie raz spotkałeś się z opinią, że pomagają schudnąć i zwiększyć masę mięśniową. Trzeba im przyznać, że jest to szybka (i często smaczna!) przekąska - szybko zwalczają głód dzięki wysokiej zawartości białka. To jednak nie wszystko!
Co znajdziemy w batonie proteinowym
- 20-48 g. białka,
- 20-30 g. węglowodanów,
- 15-20 g. tłuszczu,
- 10-19 g. cukrów,
- substancje konserwujące - żeby ich uniknąć należy uważnie przeczytać skład.
Cukier? Tłuszcz? Nie jesteśmy zachwyceni. To zdecydowanie nie są składniki, jakie kojarzą nam się z dietą sportowca. Niektórzy dietetycy ostrzegają, że regularne sięganie po batony proteinowe może przyczynić się do nadwagi, a nawet otyłości. Dobrym zamiennikiem mogą się okazać przekąski zrobione w domu. W poniższym filmiku znajdziecie smaczny przepis!
Przekąska przy diecie i treningu
Nie da się ukryć, że taki baton jest niezwykle poręczny: nie zajmuje dużo miejsca i możemy po niego sięgnąć w każdej chwili. Do tego szybko syci – nie trzeba przygotowywać sobie wcześniej posiłku. Wystarczy po niego sięgnąć ze sklepowej półki. Okazuje się, że takie batony najczęściej kupowane są przez:
- osoby uprawiające sporty siłowe oraz szybkościowe,
- osoby uprawiające fitness i sporty wytrzymałościowe,
- osoby odchudzające się.
Udowodniono już, że takie batony wspomagają regenerację mięśni po odbytym wysiłku. Dostarczają też duże ilości białka. Jednak wybranie takiej przekąski jako zamiennik posiłku nie jest dobrym wyborem – wszystko ze względu na dużą zawartość tłuszczu i cukru. Regularne spożywanie batonów proteinowych może doprowadzić do:
- zakwaszenia organizmu,
- uszkodzenia nerek i wątroby,
- zwiększenia tkanki tłuszczowej.
Komentarze