Gryczana, jęczmienna, manna czy kuskus... Czym się różnią?
Kasze powstają z ziaren zbóż - perłowa i pęczak powstają z ziaren jęczmienia, jaglana z prosa, manna i kuskus z pszenicy. Kaszę kukurydzianą produkuje się z kukurydzy, a z nasion gryki robi się kaszę gryczaną. Ziarna są oczyszczane, czyli pozbawiane swoich zewnętrznych części. Im mniej oczyszczone jest ziarno, tym więcej w kaszy składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E. Są również źródłem składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, wapń, cynk, miedź oraz magnez.
Rodzaje kasz
Kasza gryczana – dostaniemy ją w postaci białej nieprażonej i w formie prażonej. Dostarcza organizmowi aminokwasy - lizynę odpowiedzialną za przyswajanie wapnia oraz tryptofan, który stymuluje produkcję endorfin i melatoniny. Zawarte w niej witamina PP oraz witaminy z grupy B wzmacniają układ nerwowy. Oprócz tego, jest bogatym źródłem antyoksydantów oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu, selenu, cynku i miedzi. Co ważne, kasza gryczana nie zawiera glutenu, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób z celiakią.
Kasza jaglana – spośród innych kasz wyróżnia ją największa zawartość witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Podobnie jak kasza gryczana, nie zawiera glutenu.
Kasza bulgur - otrzymywana jest z ziaren pszenicy durum. Zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, a ponadto jest małokaloryczna – 100 g ugotowanej kaszy dostarcza jedynie 83 kcal. Jest cennym źródłem chroniących serce potasu oraz fosforu. Cechuje się także wyjątkowo wysokim stężeniem magnezu. W składzie kaszy bulgur znajdziemy również żelazo i kwas foliowy - składniki, które zapobiegają anemii.
Fot. formanienazarty.pl
Kuskus - drobna kasza pozyskiwana z ziarna pszenicy durum. Aby była gotowa do spożycia, wystarczy zalać ją wrzątkiem i odczekać 10 minut. Stanowi dobre źródło węglowodanów i białka, jednak w porównaniu z innymi kaszami jest uboga w błonnik i minerały. Jest lekkostrawna, dlatego szczególnie poleca się ją dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym.
Kasza jęczmienna - jest to kasza najczęściej spotykana na polskich stołach. Na rynku dostępnych jest 5 jej odmian: pęczak, kasza gruba, średnia, drobna oraz perłowa. Zawarta w nich witamina PP skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Kasze jęczmienne zalecane są osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, schorzeniami układu krążenia oraz diabetykom. Są źródłem białka i rozpuszczalnego błonnika, dzięki temu zapobiegają zaparciom i wzdęciom. Znajdziemy w nich także spore ilości potasu, magnezu, żelaza, cynku, selenu i miedzi. Pęczak dostarcza także witaminy z grupy B.
Kasza manna – w sklepach można znaleźć kaszę mannę i kasze mannę błyskawiczną. W jej składzie znajdziemy witaminy B1, B2, B6, B9, B5, witaminę PP oraz minerały: potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Jako jedyna zawiera duże ilości jodu. Dodatkowo, jest produktem lekkostrawnym, dlatego powinna znaleźć się w diecie osób cierpiących na choroby układu pokarmowego.
Kasza owsiana - ma więcej przeciwutleniaczy niż reszta kasz. Co więcej, pod względem zawartości antyoksydantów przewyższa większość warzyw i owoców. Jest za to najbardziej kaloryczna. Stanowi źródło białka, błonnika oraz minerałów i witamin z grupy B. Znajdziemy w niej także nienasycone kwasy tłuszczowe.
Komentarze