Women's Health
Pogromcy tłuszczu, czyli produkty wspomagające odchudzanie
Na tej liście nie znajdziesz tego, co zawsze – sałaty, ogórków czy płatków owsianych. Można jeść mięso, owoce i chudnąć! Poznaj produkty, które nie tylko są smaczne, ale także pomogą Ci pozbyć się nadwagi raz na zawsze!
Głodówka to najgorszy możliwy sposób na odchudzanie. Wygłodzony organizm będzie robił zapasy w postaci tkanki tłuszczowej ,,na gorsze czasy”. Żeby schudnąć, trzeba jeść. Co konkretnie?
Nabiał
Okazuje się, że nawet w czasie odchudzania warto sięgać po sery, nie tylko te odtłuszczone. Kozi ser, feta i inne tłuste produkty mleczne dostarczają kwas linolowy (CLA), wielonienasycony kwas tłuszczowy, który bierze udział w procesach gospodarki tłuszczowej. Powoduje on redukcję tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zwiększaniu masy mięśniowej. Badania wskazują, że może zapobiegać insulinooporności.
Nabiał stanowi źródło wapnia, który wpływa na utratę wagi. Liczne testy pokazały, że dostarczanie odpowiedniej dawki tego pierwiastka każdego dnia pozwala schudnąć 2 razy więcej. Dodatkowo hamuje on nadmierny apetyt.
Pełnotłusty nabiał zawiera znacznie więcej tych wartościowych składników. Należy jednak zachować umiar przy jego spożywaniu, ponieważ dostarcza także znaczne ilości kalorii.
Jajka
Jajka są w czołówce, jeśli chodzi o najbardziej sycące produkty. Dzieje się tak za sprawą dużych ilości pełnowartościowego białka o dobrej przyswajalności, które organizm trawi wolniej niż węglowodany. Dodatkowo, sam proces trawienia wymaga wykorzystania energii - zużywamy około 70 kcal na przyswojenie 2 jajek.
fot. Inspirowane Smakiem
Wołowina
Wołowina dostarcza organizmowi pełnowartościowe białko, kwas linolowy, karnitynę i taurynę. Karnityna sprawia, że energia pozyskiwana jest ze spożytych tłuszczów, z kolei tauryna bierze udział w transportowaniu kreatyny do mięśni. Dzięki niej szybciej się regenerują, a ich praca jest bardziej efektywna.
Orzechy
Orzechy to doskonałe źródło kwasów omega-3, białka oraz tłuszczu. 100 g orzechów włoskich to około 650 kcal, 15 g białka i 65 g tłuszczu. Mimo dużej kaloryczności, warto włączyć je do swojej diety, nawet odchudzającej. Tłuszcze występujące w orzechach (m.in. kwas linolenowy) skutecznie hamuje apetyt. Wystarczy już kilka orzechów, by zaspokoić głód między posiłkami.
fot. Wapteka
Jak widać, dieta nie musi być pełna wyrzeczeń. Jedz zdrowo, smacznie i chudnij!