Jarmuż - dlaczego warto go jeść?

Wapteka.pl

Jarmuż - dlaczego warto go jeść?

Jarmuż - czyli odmiana kapusty, która jest bardzo popularna w krajach skandynawskich. Polacy dopiero od niedawna poznają jego walory prozdrowotne i zawarte w nim bogactwo cennych składników odżywczych. Jakich?

Kolorowe, uniwersalne bogactwo

Liście jarmużu mogą rosnąć w różnych odcieniach zieleni, ale nie tylko! Są także fioletowo-zielone i fioletowo-brązowe. To doskonała skarbnica białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.

Jak przyrządzać jarmuż?

Jarmuż najlepiej jest gotować na parze, nie dłużej niż 3-4 minuty. W trakcie dłuższej obróbki termicznej warzywo traci wiele ze swoich prozdrowotnych właściwości, szczególnie te antynowotworowe.

W jaki sposób najlepiej przygotować jarmuż? Możemy robić z niego np. koktajle czy soki. Te zielone listki doskonale łączą się z innymi warzywami lub owocami, np. zielonym ogórkiem, awokado, jabłkiem, bananem, kiwi czy szpinakiem. Do zrobienia zdrowego, zielonego koktajlu potrzebny jest jedynie blender lub sokowirówka. Jarmuż doskonale sprawdza się jako składnik zup, gulaszów, omletów i kotletów.

Jest także wykorzystywany do przygotowywania sałatek, jajecznicy, dań mięsnych rolad oraz zapiekanek. Popularnym przysmakiem są chipsy z jarmużu, czyli pokrojone liście, lekko skropione oliwą, przyprawione i podpieczone w piekarniku. Jest to uniwersalne warzywo, na bazie którego możemy serwować różnorodne potrawy.

fot. W apteka

Jak smakuje jarmuż?

Przypomina nieco smaki kapusty, kalafiora czy szpinaku. Charakter jarmużu może czasem znaleźć odzwierciedlenie w jego smaku. Pod wpływem mrozu jarmuż może przybrać słodszy smak. Wynika to z zamiany niektórych skrobi z jarmużu na cukry. Jednak jego smak może być bardzo zróżnicowany. Zaczynając od gorzkiego lub pieprzowego aż do delikatnego i lekko słodkiego.

Dobra wiadomość jest taka, że jarmuż ma niewiele kalorii! W 100 g zawiera zaledwie 40 kcal, więc bez obaw mogą po niego sięgać także osoby odchudzające się. Jego regularne spożywanie jest nie tylko świetnym sposobem na dostarczenie do organizmu cennych składników, ale również sprzyja redukcji masy ciała. Łączymy pyszne z pożytecznym!