Dieta LCHF - na czym polega?

zdrowe love

Dieta LCHF - na czym polega?

Mit mówiący o tym, że to właśnie przez węglowodany przybieramy na wadze, jest niestety wciąż często powtarzany. W związku z tym cały czas dużą popularnością cieszą się diety niskowęglowodanowe. Czy są zdrowe? Na czym polega dieta LCHF?

Dieta LCHF

LCHF (ang. Low Carb High Fat) to dieta, w której obniża się spożycie produktów stanowiących źródło węglowodanów, przy jednoczesnym zwiększeniu produktów bogatych w tłuszcze. Najbardziej restrykcyjne z diet niskowęglowodanowych zakładają spożycie tego makroskładnika na poziomie niższym niż 20 gramów dziennie. Taka dieta całkowicie eliminuje m.in. produkty zbożowe.

Ilość węglowodanów w diecie LCHF nie jest jednoznacznie określona. Zwolennicy uznają, że dzienne spożycie powinno wynosić od 20-50 g do 100. W zależności od spożycia węglowodanów, poziom tłuszczów waha się pomiędzy 60% a 70% dziennej kaloryczności. Standardowe diety zakładają najczęściej, że węglowodany stanowić będą minimum 130 g, podczas gdy tłuszcze to około 35% dziennej dawki energii.

W diecie LCHF dozwolone są:

  • wszystkie rodzaje mięs, najlepiej tłuste,
  • tłusty nabiał,
  • tłuste sosy (np. majonez),
  • ryby i owoce morza,
  • jaja,
  • orzechy,
  • warzywa niskoskrobiowe (np. kapusta, kalafior, cukinia, szpinak, brokuł),
  • owoce jagodowe (maliny, truskawki, jagody, porzeczki),
  • kawa i herbata.

Produkty zakazane w diecie LCHF to:

  • pieczywo,
  • makaron,
  • ryż,
  • kasze,
  • mąka,
  • cukier,
  • soki i napoje,
  • alkohol,
  • owoce.

fot. Oczyszczanie Organizmu

Czy dieta LCHF jest zdrowa?

Specjaliści nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy dieta jest niezdrowa. Podkreślają, że w dalszym ciągu jest zbyt mała ilość dostępnych badań, które monitorowały długofalowe skutki stosowanie diety LCHF. Zanotowano natomiast, że u osób stosujących LCHF zaobserwowano podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Niektórzy narzekali także na pogorszenie samopoczucia.

LCHF sposobem na odchudzanie?

Spadek masy ciała u osób stosujących LCHF wiązał się z ujemnym bilansem kalorycznym. Pod tym względem nie różni się niczym w porównaniu z innymi dietami redukcyjnymi. Atutem diety jest eliminacja niekorzystnych źródeł węglowodanów, takich jak słodycze i napoje. Jednak rezygnowanie z wartościowych produktów pełnoziarnistych, pełnych błonnika i składników odżywczych, może prowadzić do niedoborów żywieniowych i zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Warto także zauważyć, że LCHF obfituje w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które według wielu badań sprzyjają rozwojowi wielu chorób, m.in. układu krążenia.  

Zarówno tłuszcze, białko, jak i węglowodany są niezwykle ważne w diecie. Rezygnacja z któregoś ze źródeł energii może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Dlatego zanim zdecydujesz się na podobną dietę, skonsultuj się ze specjalistą.