Czwartek, Kwiecień 25
Pilates&Fitness Logo
  1. Pilates&Fitness
  2. Odżywianie
  3. Dieta dla morsa

MenWay - Interia

Dieta dla morsa

Morsowanie można porównać ze sportem – organizm potrzebuje odpowiedniej dawki energii przed i po wyczerpującej dla organizmu aktywności. Co zatem jeść, by przygotować się na lodowatą kąpiel? Jak przyspieszyć regenerację tuż po?  

Nie tylko morsy w okresie jesienno-zimowym powinny zadbać o swoją dietę. Po co sięgać w tym czasie? Jadłospis powinien obfitować w produkty wzmacniające organizm, takie jak kiszonki, fermentowany nabiał, bogate w przeciwutleniacze warzywa i kwasy omega-3 działające przeciwzapalnie. Organizm skutecznie rozgrzeje imbir, cynamon, kardamon, chili i kurkuma.

Jedzenie przed morsowaniem

Przed wejściem do zimnej wody trzeba zjeść pełnowartościowy, ale lekkostrawny posiłek. Tak ekstremalne warunki nawet u doświadczonych morsów grożą zasłabnięciem czy utratą przytomności. Dlatego też cały czas podkreśla się, aby nie wchodzić do wody na czczo i zawsze być w towarzystwie innych morsów. Głównym makroskładnikiem w posiłku poprzedzającym kąpiel powinny być węglowodany złożone. Znajdziemy je przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych, ciemnym makaronie, brązowym ryżu i kaszach. Posiłek należy zjeść 1-2 godziny przed morsowaniem, aby organizm zdążył przyswoić niezbędną energię. Dzięki temu dłużej wytrzymamy w wodzie, a po wyjściu szybciej się rozgrzejemy.

Jedzenie po morsowaniu

Regeneracja po morsowaniu trwa kilka godzin. Zaraz po wyjściu z lodowatej wody priorytetem jest rozgrzanie organizmu od środka. W tym celu warto sięgnąć po ciepłą herbatę z miodem i imbirem czy napary ziołowe, np. z kwiatu lipy. Chwilę później przychodzi czas na posiłek. Nie powinien być ciężkostrawny, ponieważ będzie utrudniał i spowalniał procesy regeneracyjne. Białko nie jest niezbędne od razu po morsowaniu. Organizm po tak dużym wydatku energii potrzebuje węglowodanów prostych, które uzupełnią np. owoce. W celu ogrzania organizmu nie można pić alkoholu. W pierwszej chwili po jego wypiciu odczuwamy przypływ ciepła, jednak w dłuższej perspektywie czasu tracimy je, narażając się na wychłodzenie organizmu.

Morsowanie to ostatnimi czasy niezwykle popularna metoda hartowania organizmu. O jej skuteczności rozpisują się specjaliści, a zwolennicy namawiają coraz więcej osób do współudziału w zimnych kąpielach. Czy warto morsować? Przekonajcie się sami!

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Jaggery - zamiennik cukru

Czytaj następny

Orbitrek - jak dobrać do swoich potrzeb

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).