Piatek, Marzec 29
Pilates&Fitness Logo
  1. Pilates&Fitness
  2. Odżywianie
  3. Jaggery - zamiennik cukru

Jaggery - zamiennik cukru

Cukier jaggery to doskonała alternatywa dla cukru trzcinowego i białego. Powstaje przez odparowanie gęstego soku z pączków palmy daktylowej, kokosowej lub winodań. 

Alternatywa dla cukru

Jaggery najbardziej cieszy się popularnością w Indiach. Jest produktem surowym, nierafinowanym i otrzymywanym tradycyjnymi metodami. Dostępny w postaci płynu lub proszku, ale najbardziej powszechne są bryłki lub kostki w miodowo-brązowym kolorze. Inne nazwy tego słodzika to: cukier goor, gur, panela, kokuto lub muscovado. Jak się okazuje jaggery dostarcza więcej witamin i składników mineralnych niż inne, bardziej znane nam cukry. Ze zdrowotnego punktu widzenia natomiast nie jest to „supercukier”, który można spożywać bez ograniczeń jako najzdrowszy zamiennik. Jak wygląda wartość odżywcza jaggery w 100 g?

  • Wartość energetyczna: 1491 kJ/ 356kcal,
  • tłuszcz: 0g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:  0g.

  • Węglowodany: 87,9 g

- w tym cukry: 80 g.

  • Białko: 0,9 g,
  • sól: 0 g.

fot. Healthline

Jaggery - właściwości

Słodzik zasobny jest w pewną ilość witamin z grupy B, cynku, wapnia, miedzi. Co ważne, cukier palmowy posiada niższy indeks glikemiczny (IG=35) niż cukier biały (IG=70), jest więc bardziej korzystny dla diabetyków. Charakteryzuje się również mniejszym stopniem przetworzenia i oczyszczenia niż sacharoza, co dodatnio wpływa na jego walory odżywcze. Jaggery jest cukrem, którego podaż powinna stanowić mniej niż 10% ogólnego zapotrzebowania na energię dla danej osoby tak, jak w przypadku innych rodzajów cukru. Mimo iż jest bardziej zasobny w witaminy i minerały niż rafinowane kryształy sacharozy, ciągle jest produktem, który spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko rozwoju otyłości, zespołu metabolicznego, insulinooporności, cukrzycy typu II i chorób serca. 

Do czego można stosować jaggery? Można go używać jako smarowidła do pieczywa lub jako słodzika do herbaty, kawy, ciast i deserów. W Polsce można go kupić głównie w sklepach z orientalną żywnością. Występuje w formie bloczków lub stożków, w barwach od złotej do ciemnobrązowej. Jego cena zaczyna się od 25 zł za kilogram.

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Czym objawia się niedobór witaminy B12?

Czytaj następny

Fitness dla... stóp!

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).