Sobota, Lipiec 27
Pilates&Fitness Logo
  1. Pilates&Fitness
  2. Odżywianie
  3. Jaggery - zamiennik cukru

Jaggery - zamiennik cukru

Cukier jaggery to doskonała alternatywa dla cukru trzcinowego i białego. Powstaje przez odparowanie gęstego soku z pączków palmy daktylowej, kokosowej lub winodań. 

Alternatywa dla cukru

Jaggery najbardziej cieszy się popularnością w Indiach. Jest produktem surowym, nierafinowanym i otrzymywanym tradycyjnymi metodami. Dostępny w postaci płynu lub proszku, ale najbardziej powszechne są bryłki lub kostki w miodowo-brązowym kolorze. Inne nazwy tego słodzika to: cukier goor, gur, panela, kokuto lub muscovado. Jak się okazuje jaggery dostarcza więcej witamin i składników mineralnych niż inne, bardziej znane nam cukry. Ze zdrowotnego punktu widzenia natomiast nie jest to „supercukier”, który można spożywać bez ograniczeń jako najzdrowszy zamiennik. Jak wygląda wartość odżywcza jaggery w 100 g?

  • Wartość energetyczna: 1491 kJ/ 356kcal,
  • tłuszcz: 0g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:  0g.

  • Węglowodany: 87,9 g

- w tym cukry: 80 g.

  • Białko: 0,9 g,
  • sól: 0 g.

fot. Healthline

Jaggery - właściwości

Słodzik zasobny jest w pewną ilość witamin z grupy B, cynku, wapnia, miedzi. Co ważne, cukier palmowy posiada niższy indeks glikemiczny (IG=35) niż cukier biały (IG=70), jest więc bardziej korzystny dla diabetyków. Charakteryzuje się również mniejszym stopniem przetworzenia i oczyszczenia niż sacharoza, co dodatnio wpływa na jego walory odżywcze. Jaggery jest cukrem, którego podaż powinna stanowić mniej niż 10% ogólnego zapotrzebowania na energię dla danej osoby tak, jak w przypadku innych rodzajów cukru. Mimo iż jest bardziej zasobny w witaminy i minerały niż rafinowane kryształy sacharozy, ciągle jest produktem, który spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko rozwoju otyłości, zespołu metabolicznego, insulinooporności, cukrzycy typu II i chorób serca. 

Do czego można stosować jaggery? Można go używać jako smarowidła do pieczywa lub jako słodzika do herbaty, kawy, ciast i deserów. W Polsce można go kupić głównie w sklepach z orientalną żywnością. Występuje w formie bloczków lub stożków, w barwach od złotej do ciemnobrązowej. Jego cena zaczyna się od 25 zł za kilogram.

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Pokrzywa – właściwości lecznicze naparu

Czytaj następny

Zdrowe tłuszcze

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).