Tłuste produkty, które trzeba jeść

Allegro

Tłuste produkty, które trzeba jeść

Tłuszcz, białko i węglowodany – każdy z trzech makroskładników powinien być uwzględniony w codziennej diecie, nawet osób odchudzających się. Tłuszczy na dietach redukcyjnych unikamy jak ognia. Są one jednak niezwykle ważne, a eliminując je z jadłospisu możemy wyrządzić sobie więcej szkody, niż pożytku. Jakie tłuszcze trzeba uwzględnić w codziennej diecie?

W tłuszczach rozpuszczają się witaminy A, D, E oraz K, wpływają na pamięć, koncentrację, są źródłem energii i wspierają zdrowie serca. Mowa o tzw. ,,dobrych” tłuszczach nienasyconych. W jakich produktach znajdziemy ich najwięcej?

Źródła zdrowych tłuszczów

Ryby

Tłuste ryby, przede wszystkim łosoś, halibut, tuńczyk, makrela, śledź czy sardynki to jedno z najlepszych źródeł kwasów omega-3, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, zapobiegają miażdżycy i zawałom serca.


fot. Odchudzanie bez kitów

Nasiona

Nasiona chia, lnu czy słonecznika również obfitują w zdrowe tłuszcze omega-3. Pomagają obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu we krwi, łagodzą stany zapalne w organizmie, tym samym zapobiegają wielu groźnym chorobom. Dodatkowo spore ilości błonnika pokarmowego wspomagają pracę układu pokarmowego.


fot. Zdrowie - Claudia.pl

Jajka

Jajka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Oprócz pełnowartościowego białka zawierają zdrowy tłuszcz, witaminę D, B i cholinę, które mają dobroczynny wpływ na pracę całego organizmu.


fot. Ania Gotuje

Orzechy

Nerkowca, włoskie, archaidowe, makadamia czy laskowe – wszystkie rodzaje orzechów są zdrowe i powinny znaleźć się w naszych jadłospisach. Już jedna garść dziennie zapewnia dawkę kwasów omega-3, a także białka, magnezu i potasu.


fot. Allegro

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to nieodłączny element diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą na świecie. W jej składzie znajdziemy silne przeciwutleniacze, witaminy E i K, które łagodzą stany zapalne, zwalczają wolne rodniki, obniżają poziom ,,złego” cholesterolu i opóźniają procesy starzenia się organizmu.


fot. Testosterone.pl

Awokado

Choć awokado jest najbardziej kalorycznym owocem (100 g dostarcza około 160 kcal), nie powinno go zabraknąć w każdej diecie. Dostarcza niewielkich ilości cukru, za to pełne jest jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozwala obniżać poziom ,,złego" cholesterolu i triglicerydów we krwi. Oprócz tego zapewnia uczucie sytości na długo po zjedzeniu, dlatego może okazać się pomocne w czasie odchudzania.


fot. DOZ.pl

Przez lata wokół tłuszczy narosło wiele mitów, które czas obalić. Są niezbędne dla funkcjonowania naszego organizmu. Nie bójmy się ich, nawet w trakcie walki o wymarzoną sylwetkę.