Czwartek, Listopad 21
Pilates&Fitness Logo
  1. Pilates&Fitness
  2. Odżywianie
  3. Niskokaloryczne produkty pełne wartości...

Gazeta Zdrowie

Niskokaloryczne produkty pełne wartości odżywczych

Jesteś na diecie i ciągle doskwiera Ci głód? Nie musi tak być! Wprowadź do swojego menu te niskokaloryczne produkty i patrz, jak kilogramy znikają w mgnieniu oka.

Mało kalorii, dużo witamin i minerałów – oto produkty, które powinny znaleźć się w diecie redukcyjnej.

TOP 6 niskokalorycznych produktów

Szparagi

Te bomby witaminowe zawierają nawet 5 razy więcej substancji bioaktywnych niż inne warzywa. Są pełne wapnia, potasu, magnezu, selenu, kwasu foliowego i witaminy K – wpływają na układ nerwowy, krwionośny i odpornościowy. 100 g szparagów to tylko 20 kcal.


fot. Stalowe Zdrowie

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna (100 g to około 20 kcal), a do tego ma sporo właściwości zdrowotnych – usprawnia pracę układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i działa detoksykująco.

Seler naciowy

Seler naciowy (14 kcal w 100 g!) to bogate źródło witamin: C, A, E oraz witaminy z grupy B oraz minerałów, takich jak fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo i magnez. Duże ilości błonnika zawarte w selerze pomagają w utrzymaniu zdrowych jelit i zachowaniu prawidłowej masy ciała.


fot. Onet Kobieta

Szpinak

W liściach szpinaku znajdziemy całe mnóstwo składników odżywczych: beta-karoten i luteinę, witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Jednocześnie zawiera bardzo niewiele kalorii. W 100 gramach liści szpinaku znajduje się około 20 kalorii.

Cytrusy

Szukasz niskokalorycznej, orzeźwiającej przekąski? Sięgnij po pomarańczę! 100 g to jedyne 50 kcal, dużo witaminy C, beta-karotenu, flawonoidów oraz błonnika, który zapewni Ci uczucie sytości do następnego posiłku.


fot. RegioDom.pl

Brokuły

Brokuły są źródłem błonnika, witamin B1 oraz C, luteiny, potasu, wapnia i magnezu. Warto wprowadzić je do swojego menu - wykazują właściwości przeciwutleniające, zmniejszają stan zapalny i ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, wspomagają leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, a do tego są niskokaloryczne - 100 g surowych brokułów dostarcza zaledwie około 35 kcal.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Kilka słów o rozciąganiu

Czytaj następny

Smukłe łydki w kilka minut!

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).