Jesteś na diecie i ciągle doskwiera Ci głód? Nie musi tak być! Wprowadź do swojego menu te niskokaloryczne produkty i patrz, jak kilogramy znikają w mgnieniu oka.
Mało kalorii, dużo witamin i minerałów – oto produkty, które powinny znaleźć się w diecie redukcyjnej.
TOP 6 niskokalorycznych produktów
Szparagi
Te bomby witaminowe zawierają nawet 5 razy więcej substancji bioaktywnych niż inne warzywa. Są pełne wapnia, potasu, magnezu, selenu, kwasu foliowego i witaminy K – wpływają na układ nerwowy, krwionośny i odpornościowy. 100 g szparagów to tylko 20 kcal.
fot. Stalowe Zdrowie
Kapusta kiszona
Kapusta kiszona jest niskokaloryczna (100 g to około 20 kcal), a do tego ma sporo właściwości zdrowotnych – usprawnia pracę układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i działa detoksykująco.
Seler naciowy
Seler naciowy (14 kcal w 100 g!) to bogate źródło witamin: C, A, E oraz witaminy z grupy B oraz minerałów, takich jak fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo i magnez. Duże ilości błonnika zawarte w selerze pomagają w utrzymaniu zdrowych jelit i zachowaniu prawidłowej masy ciała.
fot. Onet Kobieta
Szpinak
W liściach szpinaku znajdziemy całe mnóstwo składników odżywczych: beta-karoten i luteinę, witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Jednocześnie zawiera bardzo niewiele kalorii. W 100 gramach liści szpinaku znajduje się około 20 kalorii.
Cytrusy
Szukasz niskokalorycznej, orzeźwiającej przekąski? Sięgnij po pomarańczę! 100 g to jedyne 50 kcal, dużo witaminy C, beta-karotenu, flawonoidów oraz błonnika, który zapewni Ci uczucie sytości do następnego posiłku.
fot. RegioDom.pl
Brokuły
Brokuły są źródłem błonnika, witamin B1 oraz C, luteiny, potasu, wapnia i magnezu. Warto wprowadzić je do swojego menu - wykazują właściwości przeciwutleniające, zmniejszają stan zapalny i ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, wspomagają leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, a do tego są niskokaloryczne - 100 g surowych brokułów dostarcza zaledwie około 35 kcal.
Komentarze