Sobota, Kwiecień 20
Pilates&Fitness Logo
  1. Pilates&Fitness
  2. Odżywianie
  3. Zdrowe tłuszcze

zdrowie.gazeta.pl

Zdrowe tłuszcze

Dobrze wiedzieć, jakie tłuszcze powinny gościć na naszych stołach. Na pewno pomożemy Wam w wyborze! Rozwiewamy Wasze wątpliwości. Smażenie nie zawsze wychodzi nam na zdrowie. Jakich tłuszczy powinniśmy używać? Za najlepsze i najkorzystniejsze dla zdrowia tłuszcze do smażenia uznaje się rafinowany olej rzepakowy oraz rafinowaną oliwę z oliwek.

Punkt dymienia i utlenianie

O tym, czy dany tłuszcz uznamy za nadający się smażenia potraw decydują dwa czynniki. Po pierwsze, ważny jest tzw. punkt dymienia. A po drugie - stabilność oksydacyjna, czyli odporność na utlenianie. Razem decydują, czy dany tłuszcz może nam dobrze posłużyć w kuchni do przygotowywania potraw.

Punkt dymienia jest inny dla każdego rodzaju tłuszczu. Można go zdefiniować jako najniższą temperaturę, przy której podgrzewany tłuszcz zaczyna się zmieniać i rozpadać, tracąc przy tym wartości odżywcze. Potem tłuszcz zaczyna dymić wydzielając nieprzyjemny zapach, czyli wydziela się akroleina - związek chemiczny, który ma właściwości rakotwórcze. Zatem punkt dymienia to jedna z najistotniejszych wskazówek, świadczących o przydatności oleju. Przekroczenie tego punktu oznacza nie tylko pogorszenie wartości odżywczych potrawy, pojawienie się szkodliwych związków, ale także zmianę smaku.

Tłuszcze składają się z kwasów tłuszczowych, mogą być jednonienasycone oraz wielonienasycone. Kwasy tłuszczowe nienasycone posiadają wolne wiązania, które przyłączają tlen. Stąd ich większa podatność na utlenianie i polimeryzację. To przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.

Wybrane tłuszcze - temperatura dymienia

  • oliwa z oliwek nierafinowana - 191 stopni C,
  • olej rzepakowy rafinowany - 204 stopni C,
  • olej słonecznikowy rafinowany - 227 stopni C,
  • olej słonecznikowy nierafinowany - 107 stopni C,
  • masło - 135 stopni C,
  • masło klarowane - 252 stopnie C,
  • margaryna - 182 stopnie C,
  • olej kokosowy nierafinowany - 177 stopni C,
  • olej sojowy nierafinowany - 160 stopni C,
  • olej lniany - 107 stopni C,
  • olej z pestek winogron rafinowany - 216 stopni C,
  • olej ryżowy rafinowany - 250 stopni C.

fot. Gazeta.pl 

Oleje tłoczone na zimno

Oleje tłoczone na zimno - nie poddawane rafinacji chemicznej i fizycznej. To właśnie one nie nadają się do smażenia! Ich dobroczynne działanie wynika z właściwości roślin oleistych. Są to niewątpliwie najzdrowsze z olejów, jednak powinny być spożywane na zimno, np. jako dodatek do sałatek, serów, czy chleba. Nie smażymy na nim potraw! Taki olej nie jest odporny na wysoką temperaturę, szybko się pali i ulega utlenieniu w wysokiej temperaturze.

Zdrowy do smażenia

Polecane tłuszcze to rafinowany olej rzepakowy oraz rafinowana oliwa z oliwek. Do smażenia krótkotrwałego dobrze sprawdza się także masło. Pamiętajcie aby, nie wybierać do smażenia oleju sojowego, słonecznikowego, lnianego, z pestek winogron oraz olejów tłoczonych na zimno! Są one jakościowo najsłabsze!

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Oddychanie w ćwiczeniach Pilates

Czytaj następny

Ćwiczenia dla dzieci w domu

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).