Nie ma recepty na odchudzanie. Każdy organizm jest inny i na każdego z nas zadziała coś innego. Można jednak wymienić kilka produktów, które z pewnością pomogą nam na redukcji – podkręcą metabolizm i sycą na długo. Co jeść, żeby schudnąć?
Co można jeść, a czego nie na diecie odchudzającej? To jedno najczęściej zadawanych pytań, na które nie ma odpowiedzi. Nie ma produktów ,,tuczących”. Nie tyje się od zjedzenia banana, ziemniaków, a nawet czekolady. Przybieramy na wadze od nadwyżki kalorycznej. Zatem, co jeść, by nie być głodnym na redukcji?
Produkty wspomagające odchudzanie
Ziemniaki
Od lat krąży mit, że ziemniaków nie powinno się jeść na diecie odchudzającej. Wręcz przeciwnie. Są najbardziej sycącym warzywem. 100 g ziemniaków zawiera około 70 kcal. Mogą być bardzo pomocne na redukcji i pomóc w walce z uciążliwym uczuciem głodu. O ile nie dodamy do nich tłustych sosów i innych dodatków. Oprócz tego zawierają sporo witamin i składników mineralnych.
Tłuste ryby
Łosoś, śledź czy makrela - zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które mają zbawienny wpływ na cały organizm. Łagodzą stany zapalne, zapobiegają chorobom układu krążenia, a do tego mogą pomóc w walce z nadwagą. Stanowią źródło dobrze przyswajalnego białka, co sprawia, że po zjedzeniu czujemy się syci na dłużej. Po ryby warto sięgać co najmniej dwa razy w tygodniu.
fot. Freepik
Kawa
Mamy dobrą informację dla wszystkich miłośników kawy. Kofeina w niej zawarta nie tylko pomaga stanąć na nogi. Badania wykazały, że zwiększa tempo przemiany materii nawet o 13%. Na to, jak wpłynie na nasz organizm wpływają ilości spożytej kofeiny. Nie powinno się jednak przekraczać dawki 400 mg, co odpowiada średnio 4 filiżankom kawy dziennie.
Jajka
Jajka idealnie sprawdzą się na śniadanie. Pełne są składników odżywczych, takich jak luteina i zeaksantyna. Przede wszystkim jednak stanowią źródło wysokiej jakości białka, które, jak wykazały badania, podkręca przemianę materii i hamuje uczucie głodu nawet na kilka godzin po posiłku. Trzeba zaznaczyć, że spożywanie białka na diecie redukcyjnej jest niezwykle istotne – pozwala zachować masę mięśniową, przy jednoczesnej utracie tkanki tłuszczowej.
Jabłka
Jabłka są bogatym źródłem błonnika, który ,,pęcznieje” w układzie pokarmowym i zapewnia uczucie sytości. Wspomaga także procesy trawienne. Jabłka w dużej mierze składają się z wody, co sprawia, że zawierają niewiele kcal przy dużej objętości (100 g jabłka to 50 kcal).
Papryczka chili
Udowodniono, że kapsaicyna zawarta w chili przyspiesza przemianę materii i spalanie kalorii. Uważa się także, że spożyta przed treningiem zwiększa ilość spalanej tkanki tłuszczowej podczas wysiłku fizycznego i wspomaga regenerację. Ponadto zmniejsza apetyt.
Pamiętaj, nie ma produktów odpowiedzialnych za przybieranie na wadze, ani za chudnięcie. Są jedynie takie, które sycą na dłużej, przyspieszają metabolizm i są małokaloryczne. Chcesz ułatwić sobie proces redukcji? Włącz do diety powyższe produkty i przekonaj się, że dieta odchudzająca może być przyjemna i smaczna.
Komentarze