Sobota, Październik 12
Pilates&Fitness Logo
  1. Pilates&Fitness
  2. Odżywianie
  3. Mleko sojowe - poznaj soję w nowej odsło...

ncez.pzh.gov.p

Mleko sojowe - poznaj soję w nowej odsłonie!

Mleka i napoje roślinne zyskują coraz szerszą grupę fanów – nie tylko wśród wegan i wegetarian, ale czy są one dobrą alternatywą dla mleka krowiego?

Czy mleko sojowe jest zdrowe?

Mleko sojowe to właściwie napój sojowy. Inaczej zwany wodny ekstrakt, produkowany z ziaren soi lub nieodtłuszczonej mąki sojowej, będący mieszanką białek, węglowodanów i tłuszczów. Najczęściej używają go osoby będące na diecie bezmlecznej z nietolerancją laktozy, alergią na kazeinę, bądź wegetarianie i weganie. Ale nie tylko!

Rynek napojów roślinnych prężnie się rozwija. Jest to zasługa między innymi zwiększającej się świadomości prozdrowotnej wśród społeczeństwa oraz zainteresowania kuchnią roślinną. Nie sposób jednak nie zauważyć, że przybywa osób, u których stwierdza się wtórną nietolerancję laktozy (hipolaktazję). Z pomocą wówczas przychodzi zastąpienie mleka m.in napojami roślinnymi. 

fot. strona zdrowia

W sklepach można spotkać różne odmiany tego napoju.

  • Tradycyjne mleko sojowe produkowane poprzez wodną ekstrakcję całych ziaren soi w proporcji wody do soi 5:1, zawierające 4% białka.
  • „Nabiałowe” - produkowane tak, aby przypominało mleko krowie, w proporcji wody do ziaren 7:1, zawierające 3,5% białka, delikatnie dosładzane, z dodatkiem tłuszczu, soli, a czasem aromatów nadających bardziej mleczny smak.
  • Napój sojowy, słodzony i aromatyzowany, w proporcji wody do soi 20:1.
  • Fermentowane przetwory mleka sojowego - jogurt, kefir.
  • Mieszanki mleka sojowego z sokami warzywnymi. 

Mleko sojowe - wartości odżywcze

Białko soi różni się od białka mleka krowiego, jednak podobnie do niego charakteryzuje się wysoką strawnością oraz korzystnym profilem aminokwasów. Od białka znajdującego się w mleku, soja różni się niższą zawartością aminokwasów siarkowych - cysteiny i metioniny.

Ziarna soi stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Na uwagę zasługuje znaczna zawartość witamin z grupy B, przede wszystkim:

  • wit. B1 (0,690 mg/100 g),
  • B2 (0,189 mg/100 g) ,
  • witaminy B6 (0,81 mg/100 g).

Spośród składników mineralnych w soi znajduje się sporo potasu, wapnia, żelaza, magnezu oraz fosforu. 

Jeżeli interesuje Cię dieta mleczna, koniecznie przeczytaj nasz artykuł!

Według naukowców mleko sojowe charakteryzuje się najlepszymi wartościami odżywczymi spośród napojów roślinnych zastępujących mleko. Zatem może warto spróbować?!

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Fenomen pilatesu

Czytaj następny

Warzywa – lepsze surowe czy gotowane?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).